Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/dazzle/public_html/seabrothers.net/wwwroot/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
„M.C.C.“ MADE IN UNITED KINGDOM – Мотоклуб "Морски братя" Мотоклуб "Морски братя" | „M.C.C.“ MADE IN UNITED KINGDOM
Статии

„M.C.C.“ MADE IN UNITED KINGDOM

  • 08.02.2018

Превод: Акулата

Мото-клуб “MCC” – английско изобретение.

За това как живеят нашите колеги във Великобритания.

Човечеството има свойството да се обединява и организира. От панти века хората се обединяват в кланове, ордени, секти, партии и т.н. Обединяват се     тези правила са по-малко от правилата за ползване на автоматична писалка или да го кажем на български – клуба се развива на самотек.

„Единствените правила са тези установени от клуба, от тях се ръководим и те регламентират нашето поведение, а също така управляват клуба. Периодически правилата се обновяват. Всички членове на клуба решават какво ще прави клуба и какви правила ще има.”(Gary – ”Ridgeway MCC”)

В болшинство от случаите член на “MCC” може да стане всеки, независимо от възраст, пол, социален статус. Много “MCC” имат в редиците си жени като равноправни членове (“MC” винаги са еднополови).
„Нашият клуб е отворен за всеки, който кара мотор. Това е нашият основен принцип”( Gary – “Ridgeway MCC”).

За разлика от “MC”, които имат стриктни типови закони (подобно Hells Angels MC, Outlaws MC, Pagans MC и др.), ”MCC”-клубовете притежават широк спектър от правила относно членството и поведението вътре в клуба. Обикновенно те нямат степенни длъжности от типа ”Supporter”, “Hang around”, “Prospect” и тем подобни. Човек става кандидат и след определеното от правилата на клуба време (при различните клубове от 3 месеца до 2 години) става пълноправен член. Случва се някой да стане член на няколко ”MCC” едновременно, но това вече зависи от самите клубове. Марката и типа на мотора обикновенно не се взима под внимание, с изключение на случаите когато клуба е основан на принципа ”Owners Club” (клуб на собствениците на дадена марка мотор). Някои “MCC” са създадени на професионален принцип , като например “Orgi MCC” (англо-германски клуб, съставен от военнослужещи и ветерани), или “Quick Quacks MCC” (клуб обединяващ доктори и медицински работници). Повечето “MCC”-клубове са малобройни (10-30 члена) и малко от тях имат филиали в други области и страни.

По правило ”MCC” нямат своя “Club-House” (щаб квартира). Мястото на срещите – хотел/мотел или кръчма някъде в покрайнините на града, където всяка седмица по определено време се провеждат събранията. Това са открити срещи и присъствието не е задължително. Те се провеждат да се видят и общуват членовете на клуба и техните приятели. Но един път годишно се провежда задължително събрание само за членове на клуба, на което се решават вътрешни проблеми на самия клуб.

“MCC” имат три или повече изборни длъжности. На първо място това е Chairman (Претседател), Treasurer (ковчежник/касиер) и Secretary (Секретар). По правило Chairman има по-малко власт от President на “MC”-клуб.

По данни на ”BMF” (British Motorcycklists Federation) към днешна дата във Великобритания има 340 мото-клуба (около 140 000 членове). Повечето от тях – ”MCC”. “MCC-клубовете превъзхождат по численост MC в пъти!” – Mole – ”Barrel Bikers MCC”

На първо място членовете на ”MCC” пътешестват и си „джиткат”. Това е същността на MCC. Всеки клуб смята за свой дълг поне веднъж годишно да организира Rally, Bike week, или друго подобно събитие. А също така да посети мероприятеията на другите клубове. Много от тях се занимават с благотворителност, това се смята за нещо в рамките на добрия тон.

„Искаш да организираш клуб? Отбий се в доминиращия “MC”, докато “MC” не са те посетили!” – тази формула не важи за “MCC”-клубовете. Искаш да си сериозен и “жесток”? Постарай се!. Искаш да си почиваш и да си „джиткаш”? Открий “MCC”!

За да организираш “MCC” в Британия са необходими само две неща: желание и желаещи. Съществува само едно правило – да не копираш името и Patch (лого) на друг клуб. За разлика от целия свят Англия има своя специфика: само “MC” и “Brotherhood” могат да слагат “цветове” на гърбовете (Back patches). ”MCC” слагат логото на клуба на предната част на коженото яке/елека или на ръкав. Също така на потници, фланелки, шапки и прочее.

„Ако ”MCC” иска да стане “MC”, те трябва да попитат местния клон на “Hells angels MC” или друг ”MC”, който се явява стопанин на дадената област. Иначе може да има неприятности” – Ace “Petrolheads MCC”.

“MCC” са аполитични и неутрални. Те не участват в конфликтите между “MC”-клубовете, нямат териториални претенции и амбиции за доминиране, в следствие на което нямат търкания с “MC”.

“Във Великобритания ние имаме разумни отношения с “MC”-клубовете. Нерядко членове на “MC” присъстват на наши срещи и някои от нас посещават техни мероприятия. Случаите на недоразумения са редки и се случват заради дреболии: някой настъпил по крака някого.”- Gary „Ridgeway MCC”.

„Някои “MCC” са привърженици на “Hells Angels MC”, “Outlaws MC” или някой друг “MC” в зависимост от областта. Други остават абсолютно неутрални. Но никой не взима участие в “MC”-войните” – Dof – “Ribcrackers MCC”.

Направлението “MCC” е широко разпространето по целия свят, във всяка страна има своите особености и нюанси. Но главните принципи си остават същите: каране, „джиткане” и получаване на удоволствие от това.

„Вие просто си гледате работата, когато искате организирате “Rally”, “Rocknight”, или каквото и да е друго шоу. Веселите се и се напивате със своите другари, хубаво прекарвайки времето си.” – Stuart “Reckless Few MCC”.

„Заради своя характер “MCC” е много по-достъпен за индивидуалности, отколкото “MC”. Няма тежки правила, които си длъжен да спазваш. Нашият клуб е отворен за широк кръг от хора, които карат мотори и искат да принадлежат към една общност” – Gary “Ridgeway MCC”

“MCC” е този тип клуб, където се карат мотори за удоволствие, наслаждавайки се на живота и на купона! Може мнението ми да е субективно, но членовете на “MCC” са прекрасни хора” – Mole “Barrel Bikers MCC”.

P.S.
„ако някога посетите Великобритания, само ни се обадете и ние ще изпием с вас по няколко бири. Или пък ако ние някога се докопаме до Вас, ще разделим с вас бутилка… или две!” – Dof – “Ribcrаkers MCC”.

No Comments Found