Празници

Честване на 3-ти март

  • 07.02.2008

Освобождението на България в българската историография обикновено се нарича създаването на Третата българска държава в резултат на Руско-турската война (1877–1878). Възстановяването на българската държава се предвижда от Санстефанския мирен договор от 1878 г. и Берлинския договор от 1879 г. и е реализирано с установяването на институциите на Княжество България и Източна Румелия малко след това.

Новосъздаденото Княжество България е зависима от Османската империя автономна държава, васално и трибутарно (плащащо данък) княжество със свое народно правителство и войска. Източна Румелия е област в рамките на Империята, ползваща се с широка автономия, включително собствен парламент, правителство и въоръжени сили. Двете български области са обединени със Съединението на България от 1885 г., официално под формата на лична уния, като България получава официално политическата си независимост едва през 1908 г.

На тази дата – 3 март се подписва Санстефанският мирен договор.
Чества се като Национален празник на България.

Ние, като едни истински патриоти, националисти и родолюбци ще поднесем от името на мото клуб „Морски братя“ венец в памет на загиналите руски бойци за Освобождението на България.

План:
9 – 10 ч. кафе на ОМВ до Мираж
10 – 10.30 ч. – събиране зад старата сграда на Свободния университет
10.30 – 11.30 ч. – официална церемония и поднасяне на венци на руския паметник
11.30 ч. – почетна обиколка на град Бургас
12.00 ч. – организирано каране до к-г“Черноморец“ и импровизиран къмпинг

No Comments Found