Статии

Откриване на мото сезон 2007, 05 март 2007

  • 05.03.2007

Автор: Таня Иванова, в-к „Фактор“, 05 март 2007 г.

„Вдигнах 280 км/ч, но това не го пиши“

Ако искаш да караш на една гума – иди в цирка, съветва един от мотористите в почетната обиколка на Бургас.

Мощен рев на двигатели огласява паркинга до Пантеона в морската градина на Бургас и заглушава рок-музиката, която кънти там. Над 150 мотора потеглят в колона. Шествитето е красиво и внушително – момент от откриването на мотосезона край морето. Минувачите проследяват колоната с любопитни погледи. Излъсканите до блясък машини заслепяват, но въпреки това е трудно да откъснеш поглед от тях – гледката е грандиозна. Рокери от цялата страна са се събрали тук, за да се включат в почeтната обиколка на града и в големия купон, който този път ще е в Созопол. Идеята е на бургаския клуб „Морски братя“.

През цялата година рокерите организират и участват в множество събирания, където атмосферата е определено необичайна за случайния посетител, но за тях самите явно е най-обичайната на света. Който веднъж попадне в тяхната среда, неминуемо е завладян от непосредствеността и спонтанността, с които се случват събитията – от състезанията по майсторско управление на мотор до надпиването с бира. На подобни срещи, ако разбира се те са подобаващо организирани, няма да видите хора, които се карат или бият. Това, което сме наблюдавали по филмите и представата, която Холивуд е изградил за общество от хора „с бензин в кръвта“, определено не отговаря на реалността- поне за България. Мотористите са на събор най-често с приятелка или съпруга. Семейните двойки посещават съборите заедно и присъствието на 3-4 годишни деца не учудва никого. Често малките любители на моторите управляват и свои малки машини – почти играчки наглед, някои снабдени с истинси миниатюрен бензинов или дизелов двигател. В комбинация с кожения костюм и шлема те превръщат едим малчуган в изумително умалено копие на неговия татко.

Сцената с жива музика, която е задължителна за големите мотосъбори, създава атмосфера, която може да се усети единствено там. За да сте гост на съответния мотосъбор, трабва да заплатите определената от организаторите такса. Тя обикновено варира от пет до десет лева. След нейното заплащане, получавате правото на паркинг, място за палатка и възможност за включване в множеството състезания. Дори и да присъствате на тях само като наблюдател, със сигурност ще се забавлявате страхотно. Майсторско управление на мотор, демонстрации на сложни маневри, скоростни отсечки и … неизменните състезания с еротичен подтекст ви гарантират, че няма да скучаете.

Колко струва един мотор? Цифрата е от нула… почти до безкрайност, казват притежателите на мотори. От нула, защото могат да ти подарят стара машина, която ти със собствени сили да стегнеш. До безкрайност, защото цифрата от седемдесет хиляди лева, например, може да бъде наречена безкрайно голяма за този, който не може да си позволи подобна покупка.

Не е задължително да си богат, за да бъдеш един от нас, твърди едно от момчетата, докато прави последен оглед на машината си преди старта в състезание по скоростна отсечка. Той е сред хората, които определят себе си като мотористи. Има два спортни мотора, които сам е ремонтирал и боядисал след като ги е купил. Казва, че обожава високите скорости, но винаги мисли за безопасността. Специалният екип и шлема според него са това, което нито един притежател на мотор не трябва да пренебрегва. Овладяването на емоциите и дисциплината на пътя са другите важни моменти, свързани с оцеляването. Опитът, според него, се придобива едва след третата година активно каране. На въпроса ми колко километра най-много е вдигал, той тихо и с малко смутена усмивка отговаря: „280, но това не го пиши.“ И бърза да обясни, че това е било отдавна и вече не си прави подобни експерименти. Във всеки от популярните сайтове, посветени на моторите, има раздел с черна статистика. Там умишлено, за да се изостри вниманието на всички, се споменават с подробности случаите на тежки инциденти.

По повод на опасните ситуации, един от мотористите казва: „Моторът има две колела, не защото едното трябва да е постоянно във въздуха. Който се интересува от каране на задна /предна/ гума, може да го направи по-разумно в градския цирк – там публиката е по-многобройна и по-ентусиазирана. А и екипировката му ще е по-евтина – грамадни червени обувки, бял грим и червен топчест нос.“

Рокерите разказват, че често шофьорите на автомобили се държат на пътя така, все едно човек с мотор няма право да преминава край тях. Да пресекат пътя на мотор или да му отнемат предимство е изключително рисковано и за двете превозни средства, напомнят те. Голяма част от инцидентите с опитни мотористи, стават според тях заради невниманието на шофьорите зад волана на автомобил.

No Comments Found