Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/dazzle/public_html/seabrothers.net/wwwroot/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Някои съвети за безопасност, когато сме на мотор – Мотоклуб "Морски братя" Мотоклуб "Морски братя" | Някои съвети за безопасност, когато сме на мотор
Статии

Някои съвети за безопасност, когато сме на мотор

  • 08.03.2020

Първото правило, което трябва да приемеш, е че шофьорите не могат да те видят: Карай с мисълта, че ти и мотора ти сте напълно невидими. Това означава, никога да не предполагаш, че някой те вижда. Повярвай в това и винаги си осигурявай изход от опасните ситуации на пътя. Бъдете 100% сигурни, че при залез или изгрев, когато слънцето е ниско и то се пада зад вас на пътя, вие сте абсолютно невидими за движещите в отсрещното платно! В мъгла, силен дъжд или дори мокра настилка, габаритната светлина е изключително слаба и отново може да ви настигне някой разсеян шофьор.

Второ правило е да поддържаш безопасна дистанция: Оставяй достатъчно място отпред, отзад и отстрани до всички други превозни средства. Бъди „остров“. Стой настрана от трафика доколкото е възможно. Това ще ти даде по-добра видимост и повече време за реакция.

Трето правило е да се научиш да предвиждаш проблемите: Предвиждай проблемните ситуации и знай, как да постъпиш, когато се случат или са на път да се случат. Анализирай случващото се, съблюдавай другите участници в движението и се опитвай да предвиждаш резултатите. Бъди подготвен да избегнеш неприятните и опасни ситуации на пътя. Всеки става все по-добър с практиката. Добра практика показва и общуването/споделянето/анализирането на случили се ситуации с приятели.

Четвърто правило, пази се от завиващите наляво: Пази се от завиващи наляво водачи пред теб и на кръстовища. Това е водещата причина за летални произшествия с мотористи. Не разчитайте на непрекъснатата осева линия, както и на двойната такава! Ако запомниш поне един съвет от тук, нека да е точно този. Намали при навлизане в кръстовище. Планирай маршрут за избягване на сблъсък. Бъди видим. Не скъсявай прекалено дистанцията зад колите. Позиционирай мотора така, че да е видим за завиващите наляво. Очният контакт не е достатъчен. Разместените огледала на колата пред теб и липсата на визуален контакт с шофьора, считай МПС-то за потенциален убиец на пътя.

Петото правило е да караш, съобразно възможностите си: Не се старай да следваш приятелите си, които може да са по-опитни или непредпазливи. Знай собствените си възможности. Анализирай, мисли и не се поддавай на провокации!

Шесто правило „Внимавай на завоите“: Внимавай при вземането на завои с лоша или никаква видимост. Паркиран камион, пясък, дупка, катастрофа, куче, кон, клон и какво ли не още, могат да те очакват там. Изненадата, често бива съпроводена с резки и грешни движения, които могат да доведат до белезнен урок и дори още по-неприятни ситуации.

Седмото правило е да не се поддаваш на агресия: Не се оставяй на агресията и не се опитвай да се реваншираш с друг водач. Ако следваш тези съвети, най-вероятно няма да станеш жертва на излишните емоции. По-добре е да се успокоиш, да намалиш и най-напред да си събереш мислите. Спри, запали цигара, пусни една вода, чуй се с приятел и си спомни, накъде си тръгнал. След това продължи и се наслаждавай на пътуването. В крайна сметка, целта е да си прекраме добре на пътя с мотора.

Осмо правило е да не позволяваш някой да ти се залепи отзад: Ако някой се залепи за теб, или ускори, за да отвориш повече пространство, или отбий встрани и го остави да те задмине. Помни, че всяко превозно средство е с различен спирачен път, така че никой не би желал да се озове между „чукът и наковалнята“. Не се залепвай за колата пред теб, тъй като насрещните коли не биха могли да те видят добре.

Девето правило е да не позволяваш да бъдеш заслепен: Пази се от каране към слънчеви отблясъци. Достатъчно е да свиеш зад ъгъла и Слънцето да блесне директно в лицето ти. Някои шлемове имат слънцезащитни визьори. Понякога просто се оказваш заслепен от силната светлина. Намали, отбий встрани, защити очите си и потърси начин да промениш посоката.

Десето правило, избягвай нощното каране: Слабата видимост, появата на пияни и надрусани водачи, изкушението и ти да пийнеш някъде с приятели са малкото съществуващи предпоставки за инцидент.

Силно вероятно е тези десет правила да са абсолютна база и всеки да има куп други съвети. Важното е да ги споделяте с братята си на пътя.

Не се срамувайте да признаете грешка, неспособност и дори страх. Няма нищо лошо да си реалист и да можеш да си даваш реална оценка.

Не се сърдете, ако някой ви дава съвет.

Проверявайте машината си всеки път, преди да се качите и след като слезете.

Използвайте адекватна екипировка, съобразена с мотора, съобразена с маршрута, съобразена с климатичните условия

Пазете се и знайте, че някой, някъде ви чака да се приберете невредими!

Много и Безаварийни километри през 2020’та!

No Comments Found