Походи

За 8 дни из България или 2200 км по пътищата на Родината – част 1

  • 08.02.2007

Автор: бат Димо

За 8 дни из България или 2200 км по пътищата на Родината

Алеко Константинов е казал: “Опознай Родината, за да я обикнеш!”

Аз си я обичам, но ми се искаше и да я опозная, като я обиколя с мотор. Тази мечта си я имам от преди няколко години и едва сега успях да я осъществя – около България за 8 дни с мотор.
Участниците бяхме двама – аз и Гергана. Моторът – Suzuki VZ 800 Marauder.

Въпреки че всичко го замисляхме още от началото на лятото, времето все не достигаше. И след “Мото среща на брега – 2007” се появи малък прозорец. Точно 8 дни. Напълно достатъчно време да пообиколиш и да поразгледаш наляво – надясно.

Подготовката – няколко дена преди обиколката си набелязахме пътя, обектите за посещаване, нощувките и т.н. Първоначално смятахме да нощуваме на палатка, но студът си каза думата, и по нета намерихме сносни квартири по целия път. Замисълът беше да стигнем до 4-те края на България, да посетим колкото се може повече забележителности, да видим всичко, което можем и да се напътуваме с мотора … един вид да ни държи влага за през зимата.

ДЕН 1

Бургас – Елхово – Любимец – Маджарово

Тръгваме по живо по здраво чаааааак в 14.30, определено по моя вина. Предния ден и двамата бяхме на работа до 18.00 ч., но аз така и не успявам да вляза в кондиция и да се приготвя навреме. Още повече – тъкмо си обличам екипа и забелязазвам, че някакъв си кърлеж ме е заръбал и трябва да се справям и с него. Победа и забиваме из пътищата на Странджа. Бургас – Елхово – Тополовград си е добър път, почти няма дупки и се кара сравнително бързо. Само Тагаревското ханче ни спира за порция шкембе – на 15 км след Средец. Времето не е нито студено, нито топло, слънчево, идилия за мото пътешественика. От Тополовград през Любимец и напряко през селата стигаме до гр.Маджарово, където се настаняваме в ремонтирания и готов да посреща гости Природозащитен център “Източни Родопи”. Нощувката е 12.00 лв. на калпак, топла вода, вкусна кухня и приятната компания на Марин и Албена Куртеви, стопани на мястото. Вечерта преминава в разискване на проблемите на природозащитата в България и пийване на биричка.

ДЕН 2

Маджарово – Перперикон – Кърджали – Ардино – Смолян – с.Ягодина

Сутринта в понеделник Марин ни събужда с новината, че можем да наблюдаваме лешояди от моста на р.Арда, в непосредствена близост до Центъра. Еееее, това си е страхотна гледка, която може да се види само там – 18 белоглави лещояда се хранят с охота от трупа на една крава, а ние с помощта на зрителна оптика ги гледаме без да ги притесняваме. В миналото лешоядите са били често срещани по нашите земи, но заради редица фактори вече са почти на ръба на изчезването. Гледаме, гледаме, после си оправяме багажа, връзваме го на мотора и поемаме отново по пътищата на Родопите.

Посещаваме първо историческия комплекс на гр.Маджарово. Преди доста години, по-точно в 1913 г., тракийците бягали от турците и на това място били избити над 1600 човека. Мъже, жени, деца. Защото не искали да останат в зоната на “турското присъствие” (мамка ви гадни политици). На помощ се притекла четата на Димитър Маджаров, която се опитвала да прикрие бягащите тракийци. Успели да се спасят около 20 000 човека, но от труповете Арда текла окървъвена в продължение на седмица … 

Потресени от видяното се отправяме към Перпирикон. По пътя е пълно с турски села, навсякъде стърчат джамии, само тук-таме се вижда някоя полуразрушена църква. Жалко. Навремето са казвали, че Родопите са били крепостта на християнството …

Перперикон – за него може да се изпише доста, има си и сайтове в нета. До подножието му вече има асфалтиран път и паркинг, на който за левче ти пазят мотора, гледаш как крави и кучета минават покрай чуждите туристи, а местните се шашкат, как мотора струвал колкото две къщи на бай Ахмед от с.Горна крепост. На паркинга има няколко магазинчета със сувенири, карти на мястото и т.н. На Гери тези нещица са си и слабост и тя започва да пълни празната раница, специално подготвена за случая.

Отново на път в посока Кърджали. Много красиви гледки по пътя, асфалтът е в превъзходно състояние, времето и настроението също. С песен на уста влизаме в “столицата” на Родопите. И веднага се чувстваме малцинство. Навсякъде чужда реч. Не разбираме, но май е турска. На автогарата решаваме да похапнем, сервитьорката е със страхотни шарени очи, а обслужването перфектно. Зареждаме на ЛукОйл и продължаваме. По време на обиколката цените на бензина варират от 1.90 до 1.99 лв. за литър А-95, зареждаме само на ОМВ, по изключение на ЛукОйл, и по крайно изключение – на Петрол.

Смолян – завои, завои и пак завои по пътя за “дългия” град. Бързаме за да “хванем” Астрономическата обсерватория. Пристигаме, но за съжаление само преди 10 минути е започнала последната за деня лекция и ние се задоволяваме само с разглеждане на експозицията. Удряме си и печат по инициативата на БТС “Сто туристически обекта в България” и отиваме до стария квартал на града да поснимаме стари къщи. Наситихме се и на това, зарежданка в ОМВ и поемаме по пътя за с.Ягодина. Времето значително напредна, стана сумрак, а и доста студено.

Продължаваме напред. Минаваме покрай село Широка Лъка, там също има печат, но вече всичко е затворено. Пролетно време там се прави фестивал на кукерите и си обещаваме да го посетим. Завои и отново завои. Спираме на няколко пъти за да се постоплим, наистина си стана студено. Забелязвам, че ми е изгоряла задната светлина и като видя кола в огледалото леко хващам предната спирачка, да ни отбележи, че да не ни търсят после в деретата. По едно време стигаме до разклона за с.Ягодина и няколкото километра през Ягодинското ждрело ни се струват много повече. Фарът осветява надвисналите скали, паднали камъни и прави причудливи сенки по отвесните стени, а до пътя, някъде долу в ниското шуми реката. Пътят, както си е нормален, става еднолентов, а след един километър осветявам как част от него го няма, колите минават с едната гума по банкета, а останала част е пропаднала някъде към реката. Бррррр! Какви ли не сценки ни минават през главите. Аз си мисля какъв е шанса да ме уцели случайно падащ камък от скалите и се надявам да е много нисък, макар че се съмнявам в това – по пътя на всеки няколко метра има вече паднали камъни. Ужас!

След дълго изкачване най-накрая стигаме до с.Ягодина, уличното осветление не работи, само джамията свети, но нас вече ни очакват. Стопаните на къща „Снежина” са запалили “чудо”-то, печка с дърва и в къщата цари домашен уют и комфорт. Черпят ни с мурсалски чай и обясняват колко добре действал на целия организъм. Дори му казвали “родопската виагра”. После черпят и с винце и ракийка и на сладки приказки за историята и природата на Родопите става вече полунощ. Лягаме се, а историята за чая май е вярна 😉

ДЕН 3

с.Ягодина – Триград – Доспат – Гоце Делчев – Петрич – Рупите – Благоевград – гр.Рила 

Сутринта се събуждаме от песните на петлите, виждаме как горските работници се катерят в един камион, облечени дебело и с ръкавици, и с надежда пускаме прогнозата в очакване на добри новини. А те са повече от добри – цялата седмица го дават хубаво време, само в неделя валежи, но пък ние и тогава се прибираме. Споко. Сбогуваме се с хазяите, те ни дават съвети за пътя (хазяят е стар моторист) и поемаме към Ягодинската пещера. Този път ждрелото не ни се струва толкова дълго и опасно, но пък е страшно красиво. Стигаме до пещерата, но там сме изненадани – организирана група ще влезе чак в 11.00 ч. Опаааа, объркват се плановете, но ще чакаме. Нямаме друг избор. След 11.00 след един час в недрата на земята, страхотен екскурзовод, страхотна пещера, сталактити, сталактони, сталакмоти и други такива сталак-неща се виждат навсякъде около теб, капе вода по темето ти, а вътре е само 6 градуса и 90 % влажност.

Аз не съм много по дупките в земята, но Гер ги обожава и не спира да снима. Излизаме, печати в книжките, качваме се на мотора и се пускаме до пещерата Дяволското гърло. Посещавали сме я и двамата и сме само за печата. Нали сме колекционери. Отпред бяха спрени няколко ендура на стопаните на пещерата. Часът вече е почти 14.00, а ни чака преход през целите Родопи, Пирин и нощувка в Рила. Тръгваме. Пътят е идеален на места, на други лош, но за кратко. Родопите са страхотно красива планина. Пълни са с разни махали, къщици и странни хора, които живеят сякаш откъснати от цивилизацията. Гледат ни странно, децата ентусиазирано махат, а ние се наслаждаваме на пътя и на завоите. Аз нещо се ентусиазирах и гледам на една от спирките, че съм достигнал почти до ръба на гумите в завоите. Брей … тц, тц, тц … !!! Минаваме Доспат и природата става още по-сурова, а към Гоце Делчев хорицата навсякъде добиват камънаци – от тия ‘дето се строят къщи и дувари с тях. Навсякъде прахоляк и джамии. Дори по две в село. Да правят явно стерео звук при молитва.

Не знам защо, но бях останал с впечатлението, че след Гоце Делчев по пътя ни до Петрич е само поле. Как само съм могъл да забравя Пирин??? А той се извиси над нас като някакъв огромен исполин. Заредихме в Г.Делчев и заизкачвахме Пирин. Страхотни завойчета, къси и остри, драпаш си по тях и по едно време гледаш цялата равнина в краката ти. Красота! Спираме на билото да разгледаме паметника на Гоце Делчев и да намерим място за хапване. Коремите стържеха от глад. Там попадаме на едно от най-вкусните места по време на цялото ни пътуване – „Тихият кът”. Не знам дали чистият въздух повлия или готвачът беше наистина перфектен, но там хапнах най-вкусното телешко варено през живота си. Кухнята беше на висота. Пийнахме и Пиринско пиво, нали си бяхме обещали да пием навсякъде местна бира, ако я има, и поемаме надолу към Петрич.

По пътя решаваме, че няма да ни стигне времето да посетим Мелник, и с пълна газ едвам успяваме да хванем отворена църквата на баба Ванга. Прекрасно, спокойно и духовно местенце. Изпадаш в някакъв унисон със себе си. На това място баба Ванга е живяла през последните години на живота си. Има топли минерални извори и е с пъти по-топло от планината.

Не искаме да си тръгваме, но ни чакат още към 100 км до гр.Рила, които обаче взимаме почти на един дъх. В гр.Рила спим в къща за гости „При Гешеви”, цена на легло – 15 лв., а като поисках да включат климатика в стаята за да се постоплим цената стана по 18 лв. Хм! А и гостоприемството никакво го нямаше, така че стига съм им правил реклама. Поне топла вода имаше …
Този ден остави дълбок отпечатък в съзнанието ми. Най-дългото каране, при това по труден планински терен. Родопите, Пирин и част от Рила. Умора и едно приятно чувство, че си на оня, другия край на България.

ДЕН 4

гр.Рила – София – Берковица – гр.Белоградчик

Бяхме решили да станем уж рано, уж още в 8 да сме пред Рилския манастир, ама пак не стана и бяхме пред вратите му в 10.00. Там едни Божи служители ни посрещат много благо и ми казват да си оставя мотора на служебния паркинг, да можели да го наглеждат. Брей, добри хора има по пътищата. Дори си бях забравил телефона върху самия мотор и на тръгване никой не ми го беше и пипнал.

Рилският манастир – трябва да отиде и да се види. Голяма работа, а и денят беше делничен и нямаше толкова много народ, че да гледаш как се е комерсиализирало мястото. В музея има обновена сбирка, входа е 8.00 лв. на калпак, а за студенти е 0.50 лв. Ние сме студенти … то ни личи. Жената не ми повярва много, много, но нямаше избор. Ние отново си накупуваме сувенири, книжки и т.н., печат за присъствие и продължаваме с разходката из манастира. Яко снимки, като японски туристи сме. А, имаше и една група такива – 30 човека с около 100 – 200 фотоапарата и всякаква техника по тях. Голямо снимане пада. След манастира похапваме вкусни мекици с пудра захар, ‘дето повече хвърчеше във въздуха от колкото по мекиците и се пускаме към равнината до малкото градче или селце Кочериново. Там в стари селскостопански сгради един ентусиаст събира стари коли и мотори, с намерението да направи музей след време. И ще го направи – има и парите, и възможностите, а и вече доста техника е посъбрал. За разлика от голяма част от хората, които се занимават с ретро возила, той няма нищо против да влезеш и да разгледаш всичко, което е събрал. Само да не пипаш, че преди седмица му откраднали капачката за резервоара на старо БМВ. Какви хора има само!!!

Стана вече пладне, а ние все още не се бяхме отправили на север, по пътя за Белоградчик, затова се стегнахме и стъпихме на магистралата към София. До столицата пътят си е скучна работа – даваш газ, държиш се за кормилото и гледаш да не заспиш. Скука!
Околовръсното на София с право го наричат “околомръсно”. Мизерия, мръсотия, сивота … всички хора те гледат лошо, абе … София. Много коли, камиони, каруци, пешеходци дори. С кеф излизаме на пътя за Калотина, от където бяхме решили да посетим Сливница. Но тъкмо седнахме да хапнем и небето просълзи за малко, едни сиви и черни облаци са се навъсили, по разказите на местните в Сливница нямало нищо интересно, а и нямаше да ни стигне времето за Берковица, и решаваме да продължаваме на север. Точно преди Петроханският проход ме спряха полицаи за проверка, пичът видимо се учуди като видя, че сме от Бургас, но за моя радост не видя, че ми е изтекла Гражданската отговорност. Продължаваме смело и безотговорно по завоите и по едно време – Берковица пред нас. За съжаление не успяваме да хванем работното време на музея за 15 минути. Беше затворено. Само едно павилионче със сувенири работеше и там поне поразглеждаме. Гергана отново изхарчва една купчина пари за сувенири, а аз се чудя как да отворя вратата на музея.

Снимаме се, изчакваме да ни починат задниците, ‘щото вече си бяха изтръпнали и сядаме за по кафе в ОМВ-то. ОМВ-тата са някаква слабост за мен. Предимно на тях зареждам, много често там пия кафе, абе много си ги обичам. Там се заговаряме с един дядо, ‘дето на времето карал мотор (хе, хе, колко такива срещнахме по пътя) и той ни препоръчва да си скъсим пътя до Белоградчик като избегнем Монтана и минем през селата. Пътят бил отличен, само на няколко места имало дупки, но съм щял да ги избягвам с мотора. И ние го послушахме. Голяма грешка. До Белоградчик направо се разглобяваме от друсане, дупки, кръпки, пясък, чакъл и какво ли още не на пътя. И отново стигаме по тъмно.
Отсядаме „При Сашо” – има красива къща, дава цял етаж под наем, има си парно, постоянно топла вода, има и магазинче в партера, а нощувката е 10 лв. От магазинчето си купуваме всичко необходимо за хапване, хората ни направиха салатка, микровълновата стопли пържолки и шишчета, бирата „Almus” от Видин беше студена. Ухааааааа!!!!!!!!!! По едно време идва един младеж от някъде си да си купува биричка от магазина и ни гледа как си хапваме под лозата и казва, че е единствения човек в махалата, който слушал рок и метъл. Дори искали по едно време да го прогонят. Наш човек!!! Казваме си наздраве, погалваме котката му Лъчо, баня и уморени задълбаваме в огромната спалня. През нощта се събуждам от валящия навън дъжд, мисля си колко е хубаво да се спи така, помолих се сутринта да не вали и отново заспах …

No Comments Found